Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja]Piractwo w XXI Gry na PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka co powiecie o piraceniu gier są jakieś sposoby żeby gra nie trafiła na pierwszy lepszy torrent??

Proszę o wypowiedz bo parę osób które znam to piraci ;d ja powiem też jedno ze pobieram z neta gry różne ale np w maju pobrałem z neta Dragon Age II i mi przypadła do gustu więc do Empika poszedłem i zakupiłem co mi się spodoba na 100-we kupie

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

A tak to nie ma zabezpieczenia, jedyne ktory by dzialalo tak ze trzeba byc polaczonym z netem caly czas (cos jak Assassin's Creed ale lepiej)

Dla Piratow:

Ja pobieram TYLKO piraty JAK nie ma zadnego dema zeby sprawdzic czy gra mi poprawnie dziala, nie wydam 100zl na gre ktora moze mi nie dziala, jezeli mi dziala to kupuje nowa w sklepie tego samego dnia lub nastepnego. A tak dla mnie piractwo jest chamskie bo poprostu kradniesz pieniadze ktore mogl firma gry zarobic, oni wydaja nawet milliony zeby zrobic gre a potem ktos se sciaga za darmo bez placenia nawet 5zl i mysli ze jest ok? To pomysl sobie jak by ktos ci z domu kompa ukradl: szczesliwy bys byl? Chyba nie.

Opublikowano

Temat bardzo popularny i wielokrotnie poruszany.

Moje zdanie w tej sprawie jest następujące:

Twierdzę, że piractwo przynosi korzyści tym co produkują gry, programy, muzykę i filmy. DLACZEGO ?! PRZECIEZ TO KURWA PIRAT!? No tak tylko zależy w jakim sensie ma być to piractwo. Bo jeśli jest to piractwo polegające na sprawdzeniu produkty by nie kupować przysłowiowego KOTA W WORKU to jestem ZA !

Dlatego, że PRAWDZIWY , SOLIDNY , SWIETNIE WYKONANY PRODUKT SAM SIĘ OBRONI ! Sam ściagam jakiś produkt czy to muzyka czy to gra czy program w celu przetestowania i ocenienia czy warto brać. Oczywiście nie ściągam wszystkiego co popadnie tylko coś konkretnego co spodoba mi się w 50% po recenzjach i filmach prezentujacych produkt. Jeśli się upewnię , ze produkt jest wart zakupu to zamawiam go i kupuję ;).

Część piratów też tak robi i to jest tez w pewnym sensie DARMOWA REKLAMA dla twórców oprogramowania, muzyki, filmow. Zauwazylem, ze producenci coraz czesciej robią PROMOCJE produktow i to tez im przynosi niemałe zyski. Pewnie zauwazyli to i staraja sie klientom zaoferowac dobre produkty po niezlych cenach.

Tak naprawde piratów atakują POPIERDOLONE i ZŁODZIEJSKIE organizacje ochrony praw autorskich. Nie tak dawno ZAIKS dostał karę finansową od UOKiK za nieuczciwe praktyki w stosunku do muzyków. Brał zbyt dużą prowizję od sprzedaży utworów. Tak naprawdę złodziejami są te posrane organizacje bo to one okradaja autorow tych produktow.

Jest jeszcze jedna sprawa, która wkurwia klientów kupujących gry. Jest nią DRM i wszędobylskie ZABEZPIECZENIA. Klienci uczciwi są tratkowani jak zlodzieje. To ten niewatpliwie zwieksza piractwo gdyz normalny czlowiek chce kupic, zainstalowac i zagrac a nie pierdolic sie z DRM.

jqeuR.png

Weteran
Opublikowano

Porusze też jedną istotną sprawe.

Nie każdego stać na gry , które kosztują 100-150 zł.

Nie piszcie '' to niech idzie do roboty '' ''niech sie lepiej uczy'' , bo kazdy chce troche sobie odpoczac i sobie w cos zagrac.

Mam w nosie co mi dasz , ale jak juz to Zbieram minusy

mpccopy.jpg

Co to jest? Ma pięć liter - pierwsza to "K", a ostatnia to "s". Twarde owłosione, w środku ma biały płyn.

Odpowiedź: KOKOS, a ty co myślałeś? ;p

Opublikowano

Wow ... a czemu od razu kupować w czasie premiery ? Nie warto przepłacać warto poczekac az spadnie do 50-60. Taka cena mysle nie jest kolosalna. A w ciagu miesiaca nie musicie miec 10 gier kupionych..

jqeuR.png

Opublikowano

Nie piszcie '' to niech idzie do roboty '' ''niech sie lepiej uczy'' , bo kazdy chce troche sobie odpoczac i sobie w cos zagrac.

Jak kogos nie stac to niech gra w gry "Free 2 Play"

@down Sory :s

Zawsze pisze w jeden osobie i takie rzeczy potem wychodza :s Juz zrobilem edita

Weteran
Opublikowano
Jak cie nie stac to graj w gry "Free 2 Play"

Czytanie się kłania.

Czy ja napisałem ze mnie nie stać ?Nie gram w zadne gry od kilku miesięcy i mam to w nosie ;) , ale jeżeli najdzie mnie chwila zeby sobie pograć owszem wole ściągnąć gre z internetu . Niestety nie jestem jakiś bogaty , aby wydawac 100 zł na gre ,w która znając siebie pogram max tydzień nie więcej.

I tak wgl nie gram w gry ze wzgledu na to iz mam kompa sprzed 6 lat nic nie wymieniane , wiec mało jaka dobra gra mi pójdzie.

Mam w nosie co mi dasz , ale jak juz to Zbieram minusy

mpccopy.jpg

Co to jest? Ma pięć liter - pierwsza to "K", a ostatnia to "s". Twarde owłosione, w środku ma biały płyn.

Odpowiedź: KOKOS, a ty co myślałeś? ;p

Opublikowano

Moim zdaniem właśnie jest bezsensu kupować np. płyte z muzyką jeżeli już przesłuchałeś płyte ściągniętą z neta. Artyści robią jakieś single promujące płyte, promomixy i takie sprawy. Do gier i filmów są trailery więc na film zapierdalasz do kina a gierke kupujesz, nie musisz ściągać gry żeby wiedziec jaka ona jest, bo przecież w internecie znajdziesz pełno jakichś gameplayów i trailerów. Wiele osób robi właśnie tak z muzyką że ściąga płyte przesłuchuje mówi: aaa taka średnia, na kompie może leżeć ale kupić nie kupie. Naprawde artyści robią wszystko by można było zobaczyć jak to będzie wyglądać, naprawde nie trzeba ściągać całego albumu. Sam czasami pirace muzyke bo kasy nie mam, wiem że taka hipokryzja z mojej strony ale czasami poprostu nie warto jest kupić.

Opublikowano

Kiedys czytalem w necie(nie pamietam gdzie), ze gry na PC byly by duzo tansze gdyby nie piractwo.Bo tworcy gier traca na tym miliony i dlatego trzymaja wysokie ceny.Ale czy faktycznie ceny by spadly-nie mam pojecia.

I mi sie wydaje,ze te 100-150zl na gre to nie az tak duzo(bo jak kogos stac na dobrego kompa zeby obsluzyc nowosci to i na gre tez znajdzie).Ale, ze u nas w kraju placa minimalna jest smiesznie niska w porownaniu do obecnych cen-wcale sie nie dziwie, ze ludzie wola pobrac gre z neta a za te 150zl kupic cos bardzie "niezbednego".

Opublikowano

Ja mam wszystko pirackie. Filmy, muzyka, gry, windows, MS office.. nie mam zamiaru płacic za coś co jest za darmo w internecie. Co mi po oryginale? kozak bede na osiedlu bo wydaje na bzdety pieniadze? wole pójśc na zakupy np. po jakieś fajne ciuchy a nie wydawac kase na windowsa. Możecie jeździc po mnie że jestem piratem.. mnie to nie rusza. A jak kogoś nie stac na to wszystko to będziecie mu kazac kupowac oprogramowanie za 500zł albo i więcej?

34979.png31850.png

9099.gif868.png

20316.jpg35106.jpg

Opublikowano

Ja jak kupie oryginał to zawsze mam ten uśmiech w większości pirackich gier nie można grać przez neta a ja kupuje gry żeby zagrać przez neta........... wiecie o co kaman :D

@PanZagłady z sensem piszesz !!! :)

Opublikowano

Ja powiem tyle, kupuje gry, których jestem wielkim fanem, takich jak DN3D (mam jeszcze pudełko, dostałem kiedyś.) Wiedźmin(dostałem na urodziny), kilka lat potem, tzn. dziś Wiedźmina 2, kupiłem bez zastanowienia, bo wiedzialem ze to nie bedzie nie wypał, fakt faktem, była za krótka, ale panowie z CDP wykonali kawał dobrej roboty, i nalezy im sie za to kasa. (Kupiłem EK). DNF Tak samo, czekalem na ta gre ponad 10 lat, od razu zdecydowałem że kupie Balls Of Steel, fakt, gdy otrzymalem paczke, Balls Of Steel, A EK Wiedzmina, jest nie do porownania. W Kazdym badz razie jestem zadowolony z obydwu zakupów. Piractwo popieram, choćby dlatego (ewentualnie) żeby zobaczyć na własnej skórze jaka gra jest. Ludzie mówią jaki to Brink jest cudny, (50 euro na steam ~ 200zł) No kurwa jego mac, jak gry na xboxa360. Ale kij, postanowilem sciagnac sobie tego brinka z torrentów, i sie okazalo ze gra nie jest warta centa. Pomysł na gre jest dobry, ale wykonanie do dupy. O Dynamice nie wspomne. Grafika mnie wali, bo nie oceniam gier po grafice.

I Co? Wydałbym jak idiota 200zł, nie wiedzac co mnie spotka? Muzyke tez sciagam z internetu, ale plyty swoich ulubionych wykonawców kupuję, bo wg. mnie nalezy im sie szacunek. (Alice In Chains, Mad Season, Nirvana, Slipknot, Iron Maiden, Behemoth, Dope). Mam ich cale dyskografie na półce.

Popieram piractwo.

@edit

Pamietam jak 2 lata temu kupilem team fortress 2, teraz jest FTP, przegralem w ta gre ponad 2 tysiace godzin, powiem, oplacalo sie, nawet jakbym wiedzial ze 2 lata potem bedzie ftp.

tak samo z CSS lubie tego fps'a, a granie na non steam jest bez sensu, nie masz dostepu do wiekszosci serwerow, gracze ktorzy maja steam, mieszaja Cie z gownem, co jest infantylne, ale wkurwiajace, i dlatego kupilem css.

L4D2 kupilem niestety na slepo, nie spodobala mi sie ta gra, wczesniej kupilem killing floora i bardziej mi sie spodobal, chociaz jest stereotyp ze L4D jest krolem surv-horrorow.

Wkurwia mnie zakup gry w dzisiejszych czasach, w wersji pudełkowej, jak zrobilem to z DNF, pobiera mi kutas ze steama 9GB, no kurwa jego mac, a na pudelku nic.

Dopiero potem łaskawie czytał z płyty cos.

logo_black3.png

Opublikowano

@UP Bardzo mądrze napisane, ja akurat rzadko kupuję gry bo w jeden tytuł potrafię grać kilka set godzin (CS 1.6 1200h na steam), i często też gram w gry MMO, darmowe.. Ale muzykę ściągam z internetu, ja nie lubię zazwyczaj dużo piosenek wykonawców, przypada mi do gustu 4 z parunastu piosenek i nie chcę wydać pieniędzy na te 4 piosenki.. Nie rozprzestrzeniam tego, piosenki zgrywam na MP4 do własnej przyjemności słuchania. Również popieram piractwo, był taki cytat : "Jeżeli kopiujesz grę, pojawia się jej więcej" Coś takiego nie pamiętam dokładnie ale autorem był Notch ;)

Opublikowano

Powinno być więcej gier "Pay What You Want" :>

Gry są IMO trochę za drogie,

Wiedźmin 2: Zabójcy Królów może przynieść firmie CD Projekt nawet 150 mln złotych zysku operacyjnego.
, więc nie tracą dużo, ale jak by zeszli z ceny, to o wiele więcej osób by to kupiło.

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

Teraz już z piractwem nic się nie zrobi.

Trzeba było je likwidować w zarodku,jeszcze za czasu C64,Atari i pierwszych Pc'tów w Polsce...

GG:5542533

Bez jakichkolwiek danych,proszę nie pisać w sprawie pomocy...

Opublikowano

a mozna jakos anonimowo zglosic kolege pirata ?

Donosić na kolegów no ja pierdole do czego ten świat zmierza

s2c77Oa.png

Opublikowano

Co z tego. A to, że nie stać mnie na mercedesa to znaczy, że mogę go ukraść? Weź nie pierdol.

RAsfepN.png
Opublikowano

@Up

Jak chcesz to możesz nikt ci nie broni :) Moim zdaniem nie warto wydawać kasy na grę którą przejdziesz w kilka godzin... Lepiej ściągnąć, oblukać i potem kupić żeby można było grać przez multi jak ci się gra spodoba...

1368093221-U228457.png

2010 - 2012 - Emeryt
/ exMPC Media Team / exModerator Single Player / exModerator Last Chaos / Postmaker / Gold Member / exMentor /

Opublikowano

Co z tego. A to, że nie stać mnie na mercedesa to znaczy, że mogę go ukraść? Weź nie pierdol.

Możesz nawet teraz wjebać się do salonu zmasakrować każdego znajdującego się tam człowieka i odjechać pięknym mercedesem i na odchodne wysadzić salon tylko prędzej czy później poniesiesz konsekwencje tego czynu

s2c77Oa.png

Opublikowano

0% piracenia!. Dziwicie się dlaczego słaba grafa, 0 zysku. Taki team skidrow więcej zarabia za umieszczanie niż producent za sprzedaż.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

0% piracenia!. Dziwicie się dlaczego słaba grafa, 0 zysku. Taki team skidrow więcej zarabia za umieszczanie niż producent za sprzedaż.

Chyba Cie pojebalo ze zarabia wiecej niz producent.

Slaba Grafa?

Who cares?

Chyba ze jakis napaleniec ktory kupuje gre dla grafiki.

logo_black3.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...